Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Ukraine

Veelgestelde vragen over de oorlog in Oekraïne

De impact van de Russische inval in Oekraïne is over de hele wereld te merken. Allereerst voor de inwoners van Oekraïne en hun naasten. Maar ook de wereldeconomie wordt hard getroffen. De sancties die door de Europese Unie zijn opgelegd aan Rusland hebben invloed op de betalingssystemen van alle Nederlandse banken. Dus ook op die van ABN AMRO. Daarnaast is er een groot risico op cyberaanvallen en fraude. We doen er alles aan om u daartegen te beschermen. Op deze pagina leest u meer over de impact van de sancties op uw bankzaken.

Uw betalingen en het SWIFT-netwerk

Per 12 maart worden 7 door de Europese Unie aangewezen organisaties en hun dochterondernemingen in Rusland afgesloten van het SWIFT-netwerk. Hierna is het voor ons niet meer mogelijk om betalingen met onderstaande partijen uit te wisselen.


BIC Naam
VTBRRUMM JSC VTB Bank
VTCARUMM JSC VTB CAPITAL
MOSWRUM2 BM-BANK JOINT-STOCK COMPANY
POSBRUMM POST BANK JOINT STOCK COMPANY
CNOVRUMM NOVIKOMBANK JSC
PRMSRUMM PROMSVYAZBANK PJSC
JSNMRUMM BANK TKRITIE FINANCIAL CORPORATION (PUNBLIC JOINT-STOCK COMPANY)
OBJSRUMM OTKRITIE BROKER JOINT STOCK COMPANY
RUIDRUMM ROSGOSSTRAKH BANK
ROSYRU2P THE ROSSIYA BANK
SOMRRUMM SOVCOMBANK
DALVRU8X ORIENT EXPRESS BANK
BFEARUMM VEB BANK (VNESHECONOMBANK)
EIRRUMM EXIMBANK OF RUSSIA JSC

Doe uw betalingen voor deze data

Wilt u nog een betaling verrichten aan één van bovenstaande banken? Voer dan de betaling uit voor onderstaande tijdstippen. Indien de betaling naar een bank of ontvanger gaat die nu al op een van de sanctielijsten staat, wordt deze niet door ons uitgevoerd.


Muntsoort rekening waar u vanaf betaalt  Muntsoort waarin u betaalt Datum Tijd
EUR GBP 9-3-2022 12:00
EUR USD 9-3-2022 12:00
EUR EUR 11-3-2022 12:00
USD USD 11-3-2022 12:00
GBP GBP 11-3-2022 12:00
RUB RUB* 10-3-2022 12:00
EUR RUB* 9-3-2022 12:00

* Betalingen in Roebels (RUB) kunnen alleen op "best effort" basis door ons worden uitgevoerd wij kunnen niet garanderen dat de transactie nog voor de afsluiting  is afgehandeld.

Veelgestelde vragen over betalingen van en naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne

Betalingen uitvoeren met Rusland wordt steeds moeilijker, ook in euro's (EUR). Dit komt omdat de EU sancties heeft ingesteld tegen SWIFT, waardoor 7 Russische banken binnenkort niet meer bereikbaar zullen zijn voor betalingen en andere financiële dienstverlening (FX, Trade Finance). Betalingen in Russische roebel (RUB) kunnen vertraging oplopen of mogelijk zelfs niet uitgevoerd worden. Betalingen met Wit-Rusland zijn nog steeds mogelijk. 

Verder zijn er sanctiebeperkingen voor Amerikaanse dollars (USD) en Britse ponden (GBP). Twee grote Russische banken, Sberbank en VTB Bank, zijn door de Amerikaanse autoriteiten op de sanctielijst geplaatst. Betalingen in USD met VTB Bank of met klanten van VTB Bank zijn niet meer mogelijk. Voor Sberbank gaan de USD-beperkingen op 26 maart in. De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk hebben hetzelfde gedaan voor VTB Bank, zodat transacties in GBP met deze bank niet meer mogelijk zijn. In de Europese Unie staan Sberbank en VTB Bank wel op de sanctielijst, maar alleen in verband met beperkingen van toegang tot de kapitaalmarkten. Gewone eurobetalingen met deze banken of met klanten van deze banken zijn vooralsnog wel mogelijk.

Het wordt moeilijker om vanuit Rusland en Wit-Rusland een betaling te doen aan een rekeninghouder bij ABN AMRO, vanwege de maatregelen die betrekking hebben op SWIFT. Voor betalingen in RUB geldt dat deze kunnen vertragen of mogelijk zelfs niet uitgevoerd kunnen worden.
De banken in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne zijn nu nog bereikbaar om onze betaalinstructies te ontvangen. We kunnen echter geen garantie geven of en hoe snel zij deze betalingen uitvoeren.
Het afsluiten van sommige banken in Rusland van het SWIFT-netwerk is officieel aangekondigd op 2 maart. SWIFT gaat nu de 7 genoemde banken afsluiten, wat betekent dat deze banken en hun klanten geen transacties meer kunnen uitvoeren via SWIFT en andersom dat wij geen transacties meer kunnen uitvoeren naar hun klanten.
Ja. Er zijn specifieke sancties op aandelen en obligaties van bepaalde Russische partijen. Dit is al zo sinds de annexatie van de Krim, en deze sancties zijn onlangs uitgebreid. Voor vragen en antwoorden over het effect op beleggingen, verwijzen we u graag door naar ons beleggingsnieuws.
Ukraine_624x362

Het conflict Rusland-Oekraïne: impact op de financiële markten

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne drukt zijn stempel op de economie en de financiële markten. Lees de marktcommentaren van ABN AMRO's experts die u helpen de mogelijke impact in te schatten